Vragen

Veelgestelde vragen

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van de auto waarbij gekeken wordt naar verkeersveiligheid, registratie en milieu. De APK wordt uitgevoerd door een gediplomeerd keurmeester en neemt ongeveer een half uur tijd in beslag. Aan het eind van de keuring bepaalt de keurmeester het resultaat: een auto kan worden goedgekeurd, maar ook afgekeurd. Een misverstand is dat een auto met een geldige APK gegarandeerd goed is: een APK is alleen een controle, geen onderhoudsbeurt. Daarom wordt een APK door garagebedrijven vaak gecombineerd met een onderhoudsbeurt.
De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) houdt toezicht op de APK in Nederland. Elke goedgekeurde auto of bedrijfswagen moet door het gediplomeerde autobedrijf bij de RDW worden afgemeld. De RDW voert op basis van deze afmeldingsprocedure steekproeven uit. APK-keurmeesters moeten elke twee jaar een herhalingsexamen afleggen, zodat ze altijd up-to-date zijn en hun technische kennis goed bijhouden.

Wilt u tijdig bericht ontvangen wanneer uw auto gekeurd moet worden, meld u dan aan voor onze APK-reminder

Het distributiesysteem bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder de distributieriem. Om het systeem goed te laten functioneren vervangen wij niet alleen de riem maar ook een aantal bijbehorende onderdelen zoals de waterpomp en de geleiderollen.
Het systeem zit op een lastig bereikbare plek in uw auto. Daarom is een reparatie vaak tijdrovend en kostbaar. Wilt u weten wat de kosten voor uw auto zijn, dan kunt u contact met ons opnemen, wij maken graag een offerte voor u.

Een bobine vervult als het ware de rol van transformator van het ontstekingssysteem: het zorgt voor hoogspanning die de bougie laat vonken. Bobines zitten in de cilinderkop op elke bougie gemonteerd en worden vaak erg heet. Soms zijn deze bobines samengebouwd tot een bobineblok. Gaat er een kapot, dan valt de ontsteking uit en draait die cilinder niet meer mee. Een bobine kan niet worden gerepareerd en moet in dat geval dus worden vervangen.

EGR betekent Emission of Exhaust Gas Recirculation.
Uitlaatgassen worden naar de motor teruggevoerd en verbrand omdat dit beter is voor het milieu. Dit wordt geregeld door de EGR-klep. Dee uitlaatgassen vervuilen de klep echter  ook. Hierdoor kan uw auto na verloop van tijd minder lekker gaan lopen of meer brandstof gaan verbruiken. Daarom moet de EGR-klep soms worden gereinigd of zelfs worden vervangen

De motor heeft lucht nodig om te kunnen draaien. Het gasklephuis regelt de hoeveelheid lucht die de motor binnenstroomt. Dampgassen vanuit de motor kunnen na verloop van tijd het gasklephuis vervuilen. Hierdoor kan het zijn dat uw auto een stuk minder comfortabel rijdt. Laten reinigen is in zo’n geval noodzakelijk.

Gaat u op vakantie met uw auto? Dan is het verstandig om vooraf een vakantiecheck door ons uit te laten voeren, zo komt u onderweg niet voor verassingen te staan. Uw auto wordt op een aantal belangrijke punten gecontroleerd, zoals het aircosysteem, de banden, de vloeistoffen, de remmen en de verlichting.

Een wintercheck is niet alleen verstandig om uit te voeren wanneer u met uw auto op vakantie gaat in de winterperiode. Ook in Nederland kunnen kou, pekel, gladde wegen en sneeuw uw auto op de proef stellen. Om te voorkomen dat uw auto u laat staan, kunt u een wintercheck uitvoeren.

De kleine beurt is standaard periodiek onderhoud na bijvoorbeeld 20.000 km of 1 jaar, afhankelijk van wat het eerst bereikt wordt. Bij een kleine beurt worden 45 essentiële punten gecontroleerd. Van de carrosserie en de remmen tot de schokdempers en de uitlaat.

Een grote beurt is eigenlijk een uitbreiding van de ‘kleine’ onderhoudsbeurt met extra werkzaamheden. Een vaste omschrijving van de grote beurt bestaat niet, want dat is per merk, model en type auto verschillend. Zo schrijft de ene fabrikant voor dat naast het standaard onderhoud bij 60.000 km ook de bougies en het luchtfilter moeten worden vervangen. En de andere fabrikant dat na 80.000 km de remvloeistof en de koelvloeistof ververst dienen te worden

Terug naar boven